Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

XI edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015”




 

 

 

 

Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w pierwszym etapie Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015”. Tematem tej edycji Konkursu było:
Danie główne z kurczaka zagrodowego (z wykorzystaniem filetów i udek), miodu pszczelego i topinamburu oraz minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional. Pod okiem p. S. Karlikowskiej uczniowie z klasy II TUG  Justyna Piekarska, oraz Łukasz Schechinger przyrządzili przepyszne dania konkursowe oparte na własnej recepturze zgodnej z regulaminem konkursu.  Justyna sporządziła Roladki w ziołowej marynacie z sosem o dwóch smakach z koszyczkiem z topinamburu, oraz warzyw blanszowanych, natomiast Łukasz  przygotował  „Krążki w sosie drobiowym na puree ziemniaczanym i smażonym topinamburem z selerem, oraz blanszowaną marchewką”.  Życzymy powodzenia w dalszym etapie tego konkursu.


S. Karlikowska