Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

MIĘDZYNARODOWY SUKCES NASZYCH UCZNIÓW

 




 

 

Miło nam poinformować, że uczniowie Ewelina Siech i Dawid Jęckowski (gotowanie) oraz Emila Przybylska (promocja szkoły i regionu), reprezentujący naszą szkołę w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym „Gotowanie bez granic”, zajęli III miejsce.

Organizatorem konkursu była Středni odborná škola a Středni odporné učiliště w Polička w Czechach. Rywalizujące zespoły w czasie 50 minut przygotowywały danie główne z wybranych przez siebie produktów. Uczestnicy konkursu pracowali na scenie teatru „Tylův dům”, oceniani przez trzyosobowe jury i podziwiani przez licznie zgromadzoną tam widownię.

 

Konkurs przebiegał dwuetapowo:

  1. przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej w zielonej panierce, polenty z kaszy kukurydzianej, i pomidorków koktajlowych na atramencie z kałamarnicy;
  2. organizacja stanowiska promującego region i szkołę (prezentacja multimedialna „Szkoła w regionie”, materiały informacyjne dotyczące szkoły i regionu).

 

Jury oceniało: przygotowanie potraw w ramach organizacji pracy, umiejętności posługiwania się narzędziami, sposób obróbki surowców i prawidłowo przeprowadzonego, właściwego procesu technologicznego, smak oraz przygotowanie i estetykę podania potrawy.

Młodzież wykazała się dużymi umiejętnościami gastronomicznymi, profesjonalizmem i kulturą osobistą, zwracając tym na siebie uwagę zarówno jury, jak i innych uczestników konkursu. Rzeczą nie do przecenienia była wspólna wymiana doświadczeń poprzez poznanie tradycyjnych kuchni innych narodów oraz umiejętnie dostosowywanie ich do nowoczesności. Udział w tego rodzaju przedsięwzięciach jest bogatym źródłem informacji i inspiracji do tworzenia interesujących aranżacji potraw. Zawarte znajomości z koleżankami i kolegami z innych krajów, ciekawie i aktywnie zagospodarowany czas wolny na zawsze pozostaną w naszych wspomnieniach.