"Gotowanie bez granic - Zgierz 2015"
W dniach 27-30 kwietnia odbył się w szkole Międzynarodowy Konkursu Gastronomiczny „Gotowanie bez granic”. Organizatorem tego niezwykłego przedsięwzięcia, promującego nasz kraj
i region, przyczyniającego się do poznawania kultur różnych narodów, rozwijania pasji gotowania, zarówno młodzieży z Polski, jak i innych krajów europejskich, był Zespół Szkół Nr 1 wraz ze Stowarzyszeniem Pomocy Szkole "Profesjonalni XXI wieku".
Konkurs objęty został Patronatem Honorowym Wojewody Łódzkiego, Starosty Powiatu Zgierskiego, Prezydenta Miasta Zgierza, Łódzkiego Kuratora Oświaty. Patronat Medialny nad konkursem sprawowała Telewizja Centrum Zgierz, dzięki której mogliśmy na bieżąco obserwować poczynania kulinarne wszystkich drużyn.
Partnerami konkursu byli: Fiskars, Bank Spółdzielczy w Zgierzu, Digicom, Jaśminówka, Czarny Staw, Panda, Piotr i Paweł, Witmas, Palarnia Kawy Macedonia, Stacja Nowa Gdynia, Hotel Andel's Łódź, Polsat Nework Food, Piekarnia Błoch, Polska Woda, Drop, Centralne Muzeum Włókiennictwa.
Uczestnikami konkursu „Gotowanie bez granic” była młodzież szkół gastronomicznych z Czech, Słowacji, Łotwy i Polski. Sześć drużyn miało za zadanie przygotować dwa dania według własnej receptury i poddać je ocenie profesjonalistów: Panu Piotrowi Pawłowskiemu – zastępcy szefa kuchni restauracji hotelu „Andels” w Łodzi, Pani Małgorzacie Owczarczyk – menagerowi restauracji Aquaparku „Fala” w Łodzi i Panu Zbigniewowi Kociołkowi – absolwentowi „Cezaka”, obecnie szefowi kuchni zgierskiej restauracji „Raj”. Jury oceniało technikę przygotowania potraw, ich estetykę i co najważniejsze – smak.
- Przygotowaliśmy gołąbki z perliczki z soczewicą i wiórkami kokosowymi, zawinięte w liście winogrona, podane na szparagach w paprykowym sosie. Łososia podaliśmy na dwa sposoby: jako tatara i w formie pieczonej – tak o popisowym daniu wypowiadał się reprezentant drużyny „Cezaka” Rafał Słuchiński, uczeń klasy III TUG, któremu w kuchni partnerowała uczennica III klasy ZSZ Sylwia Wiśniewska.
Nasza szkoła już po raz trzeci uczestniczyła w konkursie „Gotowanie bez granic” i w tej edycji, podobnie jak rok temu, zajęła zaszczytne 3 miejsce, ustępując jedynie drużynie z Czech i zwycięskiej reprezentacji Słowaków. Laureatom konkursu, którzy reprezentowali szkołę z Kieżmarku, nagrody wręczyli sponsorzy m. in. Wicestarosta Zgierski Krzysztof Kozanecki i członek Zarządu Powiatu Zgierskiego Adam Świniuch
Oprócz zmagań kulinarnych, przedstawiciele poszczególnych drużyn przygotowali także stoiska promujące szkołę i region, z którego pochodzą. Nie zabrakło więc i aromatycznych nalewek i swojskich wędlin, podawanych z własnoręcznie wypieczonym chlebem, słodkich pierniczków, ciasteczek oraz wielu innych pyszności, które cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oczy, rozmaitością barw, kształtów, estetyką podania.
Uatrakcyjnieniem pobytu uczestników konkursu był ciekawy i bogaty program turystyczno-rozrywkowy, który elementem była impreza plenerowej w Jaśminowce. I tak 27 kwietnia wszyscy reprezentanci Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego „Gotowanie bez granic” uczestniczyli w wycieczce krajoznawczej po Zgierzu. W role przewodników wcieliły się uczennice klasy III TOT, Izabela Sikorska i Agnieszka Kacprzak, które oprowadziły uczestników konkursu po swoim rodzinnym mieście. Dziewczęta zatrzymały się m.in. na Placu Kilińskiego, gdzie w XIX wieku powstała osada fabryczna, opowiedziały o Mieście Tkaczy, zrewitalizowanej, drewnianej części miasta, pokazały wyjątkowy „Dom pod Lwami”, który należał do jednego ze zgierskich sukienników, a następnie poprowadziły wycieczkę na Plac Stu Straconych, by krótko przypomnieć o największej zgierskiej tragedii związanej z wydarzeniami II wojny światowej. Na koniec, wszyscy usłyszeli historię założonego w 1927 Parku Miejskiego, a następnie wyruszyli, żeby sprawdzić swoje umiejętności w tutejszym parku linowym.
29 kwietnia z kolei, uczestnicy konkursu udali się na całodzienną wycieczkę po Łodzi. Zwiedzanie rozpoczęło się od wizyty w Skansenie Łódzkiej Architektury Drewnianej. Młodzież wraz z opiekunami odwiedziła także Muzeum Papieru i Druku Fundacji „Ocalić od zapomnienia”,
w którym to nie tylko zapoznała się z historią druku i powstawaniem książek, ale mogła również własnoręcznie czerpać papier. Następnie wszyscy udali się do Centralnego Muzeum Włókiennictwa, gdzie uczestnicy wycieczki obejrzeli wystawę i zapoznali się z historią mody XX wieku. Niezwykłą atrakcją dla naszych zagranicznych gości, okazał się przejazd przez Księży Młyn, w trakcie którego zwiedzający mogli zobaczyć architekturę przemysłową XIX – wiecznego miasta oraz usłyszeć kilka anegdot na temat pomysłów i niezwykłych idei łódzkich fabrykantów. W Parku Źródliska zrobiono krótki odpoczynek połączony z lekką przekąską, by nabrać sił przed kolejnym punktem wycieczki, czyli spacerem najdłuższą handlową ulicą Europy - ulicą Piotrkowską. Po długiej wędrówce, połączonej z podziwianiem secesyjnej architektury łódzkich kamienic, nasi goście dotarli do Manufaktury, największego centrum handlowego w Polsce, które powstało na terenach dawnej fabryki Izraela Poznańskiego. Ostatnim punktem programu były odwiedziny w czterogwiazdkowym designerskim hotelu Andel’s, który stanowi połączenie historycznego budynku XIX-wiecznej fabryki z nowoczesną architekturą i niepowtarzalną stylistyką. Uczestnicy konkursu mieli okazję zwiedzić nie tylko foyer hotelowe, ale także standardowe pokoje, apartament prezydencki oraz zaplecze gastronomiczne hotelu. FOTO