WYJĄTKOWI GOŚCIE W WYJĄTKOWY DZIEŃ
10 czerwca tuż po Międzynarodowym Dniu Dziecka gościliśmy w murach naszej szkoły szczególnych gości – uczniów klasy III Szkoły Podstawowej nr 8 w Zgierzu. Na kilka godzin dzieciaki opanowały pracownię gastronomiczną, obsługi konsumenta i salę gimnastyczną. Na zajęcia kulinarne z wypieku cienkiej włoskiej pizzy naszych gości zaprosił Pan Sylwester Szaliński wraz z uczennicami klasy I TUG: Kamilą Stopczyk i Karoliną Tomczak.
Zanim przystąpiliśmy do zrobienia pizzy, dzieci dowiedziały się kilku ciekawostek na temat jej pochodzenia i rodzajów, receptury i sposobu przygotowania. Potem chętnie brały udział we wspólnym robieniu pizzy: dosypywały poszczególne składniki, formowały ciasto i komponowały smakowo własną pizzę. Następnie czekaliśmy na moment wyjęcia pizzy z piekarnika. Danie wyglądało i smakowało wyśmienicie. Pani Wioleta Gabara wraz z uczennicami klasy III TUG: Eweliną Skonieczką, Angeliką Zasadą i Anetą Brzezińską poznała dzieci z tajnikami profesjonalnego nakrywania do stołu.
Pokaz synchronicznej obsługi gości w wykonaniu naszych uczennic wzbudził ogromne zainteresowanie. Dziewczynki pod okiem Eweliny, Anety i Angeliki uczyły się nakrywać do stołu zgodnie ze sztuką kelnerską, dekorowały stoły złożonymi samodzielnie serwetami i przygotowanymi kompozycjami kwiatowymi.
Chłopcy pod opieką Pana Grzegorza Karolaka oraz uczniów klasy IIITE Mateusza Jędrzejczaka i Dominika Nowińskiego próbowali swoich sił w nowej, ciekawej dla nich dyscyplinie - Rugby TAG.
Dzień pełen wrażeń zakończyliśmy konsumpcją smakowitej pizzy i quizem z nagrodami podczas, którego nasi goście dowiedzieli się, do czego służy trybuszon, co to jest molton, jiger oraz że wodę można serwować w goblecie.