
Happening Jedz jabłka na zdrowie
                
                
              
23 września nadeszła jesień, a wraz z nią coroczny happening w Cezaku  promujący jedzenie owoców i warzyw z polskich sadów. Uczennice klasy II LO pod  opieką        Pani Doroty Karolak zadbały o to by podczas przerw  każdy uczeń oraz nauczyciel mógł zjeść jabłko – symbol zdrowia i urody.
 Dużą  atrakcją tego dnia była również możliwość skosztowania świeżo wyciskanych soków  owocowych, warzywnych i mieszanych owocowo – warzywnych. Chętnych na kubek  koktajlu z jabłek, cytrusów, marchewki i czerwonych buraków nie brakowało. 
W  pracowni obsługi konsumenta ustawiały się kolejki… Jedni niecierpliwie czekali  na swoją kolej, drudzy obserwowali proces wyciskania soków, byli też i tacy,  którzy przełamywali bariery i niechętni do tej pory takim napojom pil je ze  smakiem… 
Nad procesem produkcji soków i koktajli czuwały jak zwykle niezawodne  Panie uczące sztuki kulinarnej: Marzena  Kordyl – Sałata, Sylwia Karlikowska oraz Marta Ohde z uczniami z klas II TUG, II ZS, III  ZS oraz IV TUG i 4 T. Lekarze zgodnie podkreślają, że świeżo wyciskane soki to  expres do zdrowia, w ciągu 15 minut dostarczają do krwioobiegu cennych witamin,  minerałów, enzymów oraz łatwo przyswajalnej wody. 
W organizację imprezy  włączyło się dużo osób. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę Pani  Dyrektor, która ufundowała owoce i warzywa. Mamy nadzieję, że dzięki tej  imprezie wielu z nas zamieni napoje w butelkach i kartonach na  świeże soki –własnoręcznie przygotowane i  owoce. Wystarczy tylko trochę chęci i wyobraźni…
              
Marzena Kordyl, Sylwia Karlikowska, Marta Ohde
 Dorota Karolak oraz Sebastian Kozicki