Finał szkolnego konkursu gastronomicznego
19 kwietnia 2016r. odbył się finał szkolnego konkursu gastronomicznego. Rywalizacja o miano Kucharza roku 2016 toczyła się między Maćkiem Karolewskim, Martą Gielarską, Pauliną Janicką oraz Marcinem Krysiakiem. W jury zasiadły Panie Małgorzata Owczarczyk – łódzka restauratorka – i Justyna Beczkowska – absolwentka naszej szkoły, obecnie kucharz w łódzkiej restauracji, oraz Pani Dyrektor Liliana Lipińska i Pani Violetta Pietrzykowska jako jury degustacyjne.
Zadaniem uczniów było przygotowanie dania głównego z wybranych surowców, które do ostatniej chwili były wielką niewiadomą. Okazało się, że do dyspozycji uczestników konkursu są: pierś z kurczaka, truskawki, bataty, awokado, rukola i ser lazur, a dodatkowo przyprawy, sezam, soczewica oraz oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i winny. Kreatywność naszych uczniów zaskoczyła jury. Potrawy pięknie wyglądały, wspaniale pachniały i do tego bardzo smakowały. Nasze jury po naradzie jednogłośnie podjęło decyzję i kucharzem roku 2016 został najmłodszy uczestnik tej edycji, Maciek Karolewski z klasy I TUG. Organizatorzy konkursu serdecznie gratulują, a jury dziękuje za zaangażowanie w konkurs.
Organizatorki
S. Karlikowska
M. Kordyl-Kołata
V. Pietrzykowska