PODZIEL SIĘ OWOCEM - akcja prozdrowotna
23 września nadeszła kalendarzowa jesień, a wraz z nią owocowo – warzywna impreza w Cezaku. Na długiej przerwie każdy uczeń, a także nauczyciel miał okazję skosztować zdrowych sałatek warzywno – owocowych, koktajli przygotowanych z marchwi, jabłek, arbuzów, natki pietruszki i świeżych ziół oraz smacznego ciasta marchwiowego. Hitem akcji okazał się jednak dyniowy krem z prażonymi pestkami – ciepły, delikatny w smaku, kuszący niezwykle pomarańczową barwą, w sam raz na chłodne jesienne dni. Po zupę krem – ustawiała się kolejka chętnych…
W czasie trwania tej uczty można było również wziąć udział w dwóch konkursach i sprawdzić znajomość owoców czy warzyw po smaku lub wyglądzie. Najlepsi okazali się Gabriela Kurzawa i Michał Kaczmarek z 4 TUG oraz nauczyciele szkoły z Panem od biologii na czele.
Odbył się również quiz wiedzy związany z owocami i warzywami. Dużo się działo na długiej przerwie w sali obsługi konsumenta. Czy warzywa i owoce oraz ich przetwory wygrają konkurencję z chipsami, fast – foodami, papierosami i colą? Miejmy nadzieję, że to początek zmian nawyków żywieniowych w naszej szkole.
Organizatorzy dziękują kucharzom z klas: 2TUG, 3 TUG, 2 ZS, 3 ZS oraz chłopakom z 3 TE za pomoc w przygotowaniu imprezy.
Katedra Gastronomii i Biologii, Zespół Promocji Zdrowia