Konferencja w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych
9 grudnia 2016 roku odbyła się w naszej szkole Konferencja w ramach nowej inicjatywy Komisji Europejskiej - Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych - European Vocational Skills Week. Miała ona na celu promocję kształcenia i szkolenia zawodowego. W trakcie konferencji, szkoła nasza miała okazję zaprezentować przykłady dobrych praktyk, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, podzielić się innowacyjnymi pomysłami, a także przedstawić rozwiązania wspierające współpracę przedsiębiorstw oraz instytucji z sektora VET.
Podczas konferencji zaproszeni goście, w tym również gimnazjaliści, mieli okazję obejrzeć niezwykle interesującą prezentację multimedialną przygotowaną w programie PREZI, wziąć udział w warsztatach: ekonomicznych, poligraficznych, gastronomicznych oraz turystyczno-hotelarskich, a także skosztować potraw typowych dla kuchni irlandzkiej i hiszpańskiej – partnerów zagranicznych projektu Erasmus+. W sali konsumenckiej serwowane były min. hiszpańskie Pacho, Pinxo z oscypkiem, oraz tarty. Na stołach gościły również potrawy irlandzkie takie jak Crumble z kurczakiem i serem pleśniowym, irlandzkie ziemniaczki na słodko i zupa rybna. Ponadto, uczniowie wykazali się zdobytymi umiejętnościami serwując przepyszne kawy.
Mamy nadzieję, iż udało nam się zainteresować, a być może również zainspirować, naszymi działaniami przedstawicieli społeczności lokalnej oraz naszych przyszłych uczniów.
Katarzyna Kowalczyk