Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

Międzynarodowy konkurs kulinarny w Rydze

W dniach 11 – 12.04.2017 uczennice klasy III TUG: Kamila Stopczyk i Karolina Tomczak uczestniczyły w I Międzynarodowym Konkursie Młodych Kucharzy „MORE THAN CHEESE” orgaznizowanym przez Technikum Turystyki i Przemysłu Kreatywnego w Rydze, stolicy Łotwy. W konkursie wzięli udział uczniowie pochodzący z Estonii, Litwy, Łotwy, Ukrainy, Włoch oraz nasze uczennice z Polski.


Podczas oficjalnego otwarcia, wyjaśniono dokładnie reguły konkursu. Organizatorom zależało przede wszystkim na możliwości poznania się uczestników. W związku z tym drużyny konkursowe składały się z dwojga uczniów różnych narodowości, wyłonionych na drodze losowania. Kamila stworzyła drużynę z koleżanką z Łotwy, a Karolina z łotewskim kolegą. Nowoutworzone drużyny miały około 1,5 h czasu na omówienie i zaplanowanie wspólnych działań. Pierwszym etapem, nietypowym na tego typu konkursach, było rozwiązanie testu, oczywiście w języku angielskim. Pytania dotyczyły głównie surowców oraz technik sporządzania deserów. W części praktycznej, zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie 3 porcji przystawki i deseru. Do przyrządzenia przystawki należało wykorzystać pomidory, mozarellę i chleb żytni, a w deserze serek twarogowy, śmietankę i rokitnik. Rokitnik okazał się największym wyzwaniem, ponieważ rośliny tej nie uprawia się w Polsce. Podczas warsztatów gastronomicznych z Panem Sylwestrem Szalińskim uczennice przygotowywały się do konkursu ćwicząc dwie autorskie potrawy: pomidora faszerowanego warzywami i serem, podanego z mozarellą i grzankami z pieczywa żytniego oraz deser – panna cotta z rokitnikowym mrożonym musem na sernikowym spodzie.


Zarówno Kamila, jak i Karolina wykorzystały wcześniej opracowane receptury podczas konkursu. Część praktyczna przebiegła wzorowo, jednak na poznanie wyników uczestnicy musieli poczekać aż do 14:00 następnego dnia!


Po pełnym emocji i ciężkiej pracy konkursie przyszedł czas na relaks. Wieczorem uczniowie udali się do kręgielni, gdzie przez dwie godziny świetnie się bawili i mieli okazję jeszcze lepiej się poznać.


Następnego dnia uczniowie wzięli udział w warsztatach, które poprowadził Haralds Sauss (znany łotewski szef kuchni, absolwent akademii Le Cordon Bleu w Paryżu). Przybliżył on uczestnikom istotę międzynarodowych konkursów kulinarnych oraz zaprezentował dania główne na bazie ryby maślanej, polędwiczki wieprzowej oraz boczku.


Wyniki ogłoszono podczas uroczystego obiadu odbywającego się na terenie szkoły. Karolina Tomczyk i Matiss Kopitko zajęli czwarte miejsce, a Kamila Stopczyk i Marina Purina zajęły miejsce szóste, na piętnaście drużyn biorących udział w konkursie. GRATULUJEMY!


Zanim wyruszyliśmy w drogę powrotną, postanowiliśmy obejrzeć ryską starówkę. Niestety, pogoda spłatała nam figla, zaczęło padać, zrobiło się bardzo wietrznie i zimno. Mimo wszystko spacer uliczkami zabytkowego Starego Miasta (wpisanego na listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO) oraz widok z wieży kościoła św. Piotra pozostanie na długo w naszej pamięci.


Serdecznie dziękujemy Technikum w Rydze za profesjonalne zorganizowanie konkursu oraz Pani Dyrektor Lilianie Lipińskiej za umożliwienie udziału w konkursie.


Marta Ohde