Zielona Budka Master Challenge – II edycja Ostróda 2017
10 kwietnia 2017 uczennica klasy II TUG Klaudia Budzińska wzięła udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym. Tematem II edycji konkursu Zielona Budka Master Challenge było przygotowanie kreatywnego deseru lodowego z wykorzystaniem lodów o smaku mascarpone, z sosem z owoców leśnych, z dowolnymi dodatkami. Pod okiem pani Sylwii Karlikowskiej powstały receptury dwóch deserów lodowych. Klaudia, wykorzystując swoją wiedzę i umiejętności zdobyte podczas zajęć z procesów gastronomicznych, przygotowała puchar lodowy z bitą śmietanką i sosem jeżynowym. Deser został udekorowany plastrami jabłka. Nasza uczestniczka wykazała się dużą kreatywnością z zakresu cukiernictwa, wypiekając rożki, które podała z lodami i bitą śmietaną, z dodatkiem sosu jeżynowego na czerwonym winie. Ten wyśmienity deser udekorowała plastrami świeżej truskawki i orzeźwiającymi listkami mięty. Klaudia Budzińska przeszła do finału. Swoje desery przygotuje 25 kwietnia w Ostródzie podczas Targów Expo Mazury. Życzymy powodzenia!
S. Karlikowska