Kulinarna wycieczka do stolicy
2 czerwca uczniowie z klas I i II TUG wzięli udział w wycieczce do warszawskiej Akademii Inspiracji, by uczestniczyć w Mikserze Kulinarnym, zorganizowany przez sieć hurtowni Makro Cash & Carry. Warsztaty składały się z trzech części. Głównym tematem spotkania było wszystko, co kucharz powinien wiedzieć o tłuszczach. Nie zabrakło też elementu kulinarnej ekonomii, czyli dbałości, by nie marnować jedzenia. Prelekcję poprowadził pan Jan Kuroń. Uczniowie mieli możliwość wykazania się wiedzą, którą zdobyli podczas zajęć technologii gastronomicznej z panią profesor Sylwią Karlikowską. Mateusz Kaftan z klasy I TUG wrócił z kulinarnej podróży z książką pana Jana Kuronia i kitlem kucharskim. Spotkanie nie mogło zakończyć się bez wspólnego gotowania pod hasłem „Odkrywamy smaki i testujemy produkty”. Na koniec warsztatów młodzież wzięła udział w quizie, który daje możliwość odbycia stażu w renomowanej restauracji pod okiem wykwalifikowanych i doświadczonych szefów kuchni. Oczekujemy na wyniki konkursu i życzymy powodzenia.
Sylwia Karlikowska