Dyniowe Warsztaty Z Eko – Kuchni
Realizując projekt edukacji ekologicznej „Eko – Smaki Cezaka”, 21 listopada odbyły się niecodzienne warsztaty kulinarne. Pod okiem Pani Sylwii Karlikowskiej, uczniowie klas o profilu gastronomicznym przyrządzali potrawy z dyni z dodatkiem surowców ekologicznych. Nasi szkolni kucharze przygotowali między innymi: pierogi z farszem z dyni i orzechem nerkowca, placuszki dyniowe z sosem śliwkowo – czekoladowym, gulasz dyniowy z pomidorami, szpinakiem i ciecierzycą, zagęszczony mleczkiem kokosowym. Nie zabrakło oczywiście tradycyjnej zupy dyniowej z prażonymi pestkami oraz ciasta dyniowego. Głównym celem warsztatów kulinarnych była promocja żywności ekologicznej oraz zasad zdrowego odżywiania. Dla wielu uczestników warsztatów dynia, to dopiero początek przygody ze zdrową i ekologiczną kuchnią.
Organizacja dyniowych warsztatów była możliwa dzięki dofinansowaniu pozyskanemu z WFOŚiGW w ramach konkursu „Edukacja ekologiczna w szkołach i przedszkolach w roku szkolnym 2016/2017.”
Poniżej prezentujemy przepisy na zdrowe i ekologiczne potrawy z dyni.
Sylwia Karlikowska