Zajęcie dydaktyczne Smaki ziemi łódzkiej
Realizując Jednym z założeń projektu edukacji ekologicznej pt. Eko – Smaki Cezaka, dofinansowanego z WFOŚiGW w Łodzi jest poprowadzenie autorskich zajęć z cyklu Smaki ziemi łódzkiej. W czasie tych zajęć uczniowie zapoznają się z ogólną charakterystyką łódzkich produktów ekologicznych oraz regionalnych i ich wykorzystaniem w produkcji gastronomicznej (mięsa, warzywa, owoce, produkty mleczne, zbożowe oraz cukiernicze), nabędą również umiejętności sporządzania potraw z łódzkich produktów ekologicznych oraz regionalnych.
W ramach poznania produktów ekologicznych i ich wykorzystania w gastronomi uczniowie uczestniczyli w konferencji dn. 21.09.2016 pt. ” Produkty ekologiczne i ich wykorzystanie w gastronomii. Produkcja i przetwórstwo ekologiczne możliwości i doświadczenia”. Konferencję zorganizowało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Po konferencji uczniowie mieli możliwość uczestniczenia w pokazach i warsztatach. Piekli chleby rzemieślnicze z wykorzystaniem bio – zakwasu. Uczyli się filetowania karpia i przyrządzania go z wykorzystaniem produktów ekologicznych. Kosztowali soków z wyciśniętych warzyw i owoców. Na koniec kosztowali pieczonego na ruszcie ekologicznego prosiaka.
Z kolei 9.10.2016r. nasi uczniowie wyruszyli na Międzynarodowe Łódzkie Targi Natura Food Żywności Ekologicznej i Naturalnej w celu poszukiwania smaków ziemi łódzkiej. Targi NATURA FOOD dały niepowtarzalną okazję do zapoznania się w jednym miejscu i czasie z szeroką ofertą produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców. Uczniowie mieli możliwość obserwować kulinarny konkurs w wykonaniu uczniów szkół gastronomicznych. Degustowali surowce ekologiczne proponowane przez wystawców.
Zajęcia Smaki ziemi łódzkiej prowadzi Pani Sylwia Karlikowska.