Gotując z zawodowcami
15 lutego w naszej szkole odbyła się druga edycja warsztatów kulinarnych, podczas których profesjonaliści spotkali się z uczniami. Pod okiem kucharzy z łódzkich restauracji, wykorzystując produkty firmy Develey, swoje umiejętności doskonalili adepci sztuki kulinarnej z klas gastronomicznych: Emil Hankiewicz, Dawid Radzikowski i Faustyna Kabacińska (I TU) oraz Damian Sobczyk (III ZS). Pracując ze starszymi kolegami po fachu, uczniowie otrzymali wiele wskazówek i zdobyli nowe doświadczenia kulinarne, które na pewno przydadzą się w ich rozwoju zawodowym. Warsztaty zakończyły się degustacją wspólnie przygotowanych potraw. Na stole królowały: pieczony łosoś, podany z makaronem i grillowanym bakłażanem, filet z sandacza z prawdziwkami, podany z pierożkiem z ziemniaków, dyni i anchois, a także polędwiczka wieprzowa z pietruszkowym purée i piklowanymi młodymi buraczkami. Nie mogło zabraknąć deseru, na który zaserwowano naleśnik z ananasem i skórką pomarańczy, podany na ostro z sosem tabasco habanero.
Sylwia Karlikowska