Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

III KONWENCJA FITNESS
„Keep Fit And Healthy”

 

 

 

 

8 marca 2018 r. w naszej szkole odbyła się III Konwencja Fitness „Keep Fit and Healty”. Celem tegorocznej imprezy było propagowanie aktywnego spędzania czasu wolnego oraz racjonalnego, zdrowego i świadomego żywienia. Po oficjalnym otwarciu konwencji przez Pana Dyrektora Piotra Matusiaka rozpoczęły się zajęcia fitness „move and dance”, przygotowane i przeprowadzone przez Panią Prof. Alicję Gruszczyńską. Mnóstwo pozytywnej energii oraz setki spalonych kalorii to efekty wykonywanej w rytm muzyki choreografii. Wśród wszystkich uczestników konwencji rozlosowano karty podarunkowe do CH Manufaktura, ufundowane przez Panią Dyrektor Lilianę Lipińską.
Podczas konwencji można było dokonać pomiaru składu masy ciała, przeprowadzanego przez Panią Prof. Danutę Łobodzińską, przy użyciu wagi, mierzącej 10 parametrów: masę ciała, BMI, procent tkanki tłuszczowej, całkowitą zawartość wody, masę tkanki mięśniowej, ocenę budowy ciała, masę kości, PPM (podstawowa przemiana materii), wiek metaboliczny oraz poziom tłuszczu wisceralnego (okołonarządowego).
Kolejnym punktem programu były warsztaty  gastronomiczne, które rozpoczęły się prezentacją multimedialną, przygotowaną przez Panią Prof. Danutę Łobodzińską i dotyczącą prawidłowego żywienia, z uwzględnieniem diety dla osób aktywnych sportowo.
Pod okiem Pani Prof. Sylwii Karlikowskiej i Pani Prof. Violetty Pietrzykowskiej uczniowie klasy I TU przygotowali przepyszne koktajle z dużą dawką witamin.  Serwowane były między innymi  napoje na bazie buraka w połączeniu z ananasem, jabłkiem i selerem naciowym, polecane osobom cierpiącym na anemię.  Dużym powodzeniem cieszył się napój cytrusowy, przygotowany oczywiście z cytrusowych owoców, które zawierają dużą ilość witaminy C, pektyn oraz związków, działających dobroczynnie na liczne dolegliwości i choroby, takie jak: alergie, astma czy zwykłe przeziębienie. Natomiast dla poprawy humoru, cery i w celu dostarczenia dużej ilości witamin po długiej zimie proponowaliśmy napój zielony. Na oczach uczniów szkoły, wspierani od strony merytorycznej przez Panią Prof. Violettę Pietrzykowską, przyszli kucharze z klasy I TU przyrządzili szybkie dania, sycące, smaczne, a do tego bardzo zdrowe. Nasi uczniowie przygotowali także wyśmienity deser. Wykorzystali do tego nasionka chia, łącząc je z miodem, truskawkami i mlekiem kokosowym, oraz kuleczki z kaszy jaglanej w połączeniu z miodem, daktylami i kakao. Dopełnieniem menu była sałatka z jajka, tuńczyka, rzodkiewek, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych, podawana na liściu sałaty z dresingiem bazyliowym i tostem.
Profesjonalizm oraz wspólna zabawa to cechy tegorocznej imprezy. Mamy nadzieję, że dbałość o racjonalne żywienie oraz świadoma aktywność fizyczna będą towarzyszyły nam na co dzień.



DO ZOBACZENIA ZA ROK…



Alicja Gruszczyńska, Sylwia Karlikowska, Violetta Pietrzykowska, Danuta Łobodzińska