Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

Kierunek: Politechnika Łódzka

 

 

 

 

28 lutego 2018 r., w ramach programu Drzwi zawsze otwarte, uczniowie klasy IV TUG pod opieką p. Sylwestra Szalińskiego zwiedzali Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. 
Na początku pani dr inż. Katarzyna Grzelak-Błaszczyk przedstawiła ofertę wydziału, a następnie zabrała na spacer po instytutach i pracowniach laboratoryjnych. Dużym zaskoczeniem dla młodzieży był ogrom budynku, który przypominał labirynt krętych korytarzy i ciekawych zakamarków. W tym tajemniczym, pełnym specyficznych zapachów gmachu zwiedziliśmy między innymi pracownię analizy sensorycznej żywności, zaś w podziemiach budynku mogliśmy zobaczyć i poczuć, jak wygląda produkcja spirytusu. Jak się okazało, biotechnologia to nauka zaskakująco bliska życiu każdego człowieka. To praca z mikroorganizmami, ale tymi pożytecznymi, bez których nie odbyłaby się produkcja pieczywa, jogurtu, kefiru, złocistego piwa oraz oczywiście wina.
Dowiedzieliśmy się, że te małe, niewidoczne gołym okiem istoty są dla nas bardzo przydatne nie tylko w produkcji żywności, ale także w medycynie i kosmetyce.
Najprzyjemniejsze dla powonienia okazało się ostatnie laboratorium, gdzie prof. Józef Kula opowiadał o tym, jak powstają zamknięte zazwyczaj we flakonach perfum kompozycje zapachowe, takie jak: aromat piżma, nardu czy tajemniczo brzmiącego kastoreum.



Sylwester Szaliński