Ready to order? – czyli warsztaty Gastronomia od kuchni w klasie II LO
30 listopada, w poniedziałkowe popołudnie, odbyły się pierwsze zajęcia praktyczne, ujęte w klasowym planie doradztwa zawodowego. Jak przystało na uczniów szkoły z oddziałami gastronomicznymi, licealiści rozpoczęli swoją przygodę zawodową od poznania tajników kulinarnych, związanych z zawodem kucharza i zawodami pokrewnymi.
W pierwszej części warsztatów Pani Profesor Patrycja Skowron przypomniała uczniom słownictwo i zwroty związane z zawodem, nazwy wybranych produktów wykorzystywanych w kuchni, przyborów i urządzeń. Uczestnicy rozwiązywali krzyżówki i łamigłówki tematyczne.
Zasadnicze warsztaty profesjonalnie, spokojnie i z niezwykłą cierpliwością przeprowadził Pan Profesor Sylwester Szaliński. Zanim młodzież przystąpiła do działania, została zapoznana z zagadnieniami dotyczącymi bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni (higiena osobista, higiena stanowiska pracy, bezpieczeństwo i obsługa wybranych przyborów i urządzeń, konieczne predyspozycje do pracy w tym zawodzie).
W części praktycznej uczniowie, podzieleni na małe grupy, przygotowywali tortillę z warzywami. Okazało się, że krojenie, zawijanie i podgrzewanie to dla niektórych spore wyzwanie. Jednak pod czujnym okiem prowadzącego wszystkim udało się dokończyć zadanie, a ukoronowaniem wysiłku była konsumpcja przygotowanych potraw. Pozostało tylko zmywanie, zamiatanie i umycie podłogi w pracowni.
Czy ktoś z uczestników rozważy możliwość pracy w zawodzie kucharza? Czas pokaże, bo to jeszcze nie koniec naszej przygody z gastronomią…
Uczniowie klasy II LO, Dorota Karolak