Podziel się owocem!
Tegoroczny sezon sadowniczy według specjalistów należy do jednego z najbardziej udanych. Polskie sady obfitują w zdrowe jabłka, śliwki i gruszki. Mogliśmy się o tym przekonać, biorąc udział w kolejnej edycji szkolnej akcji Podziel się owocem, organizowanej od lat na początku kalendarzowej jesieni. Głównym celem zabawy jest propagowanie zdrowego odżywiania i zachęcanie, by w naszym jadłospisie znalazły się świeże owoce z polskich sadów. Żywieniowa akcja to również doskonała sposobność, aby wypromować kierunki gastronomiczne i hotelarskie – technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum hotelarstwa oraz branżową szkołę zawodową, kształcącą kucharzy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej – w tym roku to uczniowie klasy II TU, pracujący pod okiem mistrzyni fachu, Pani Sylwii Karlikowskiej – przygotowali jabłkowe pyszności. Jabłka w cieście, chipsy z jabłek, jabłkowe frytki, aromatyczne kompoty z jabłek, śliwek i gruszek to potrawy i napoje proste, szybkie, a przede wszystkim smaczne i bogate w witaminy oraz sole mineralne. Wszyscy mogliśmy się o tym przekonać, kosztując ich podczas długiej przerwy w pięknej scenerii jesiennych dekoracji, wykonanych z dyń, porów, selerów, marchewek, jabłek, kabaczków, bakłażanów i kolb kukurydzy, przyniesionych przez naszych uczniów: Julię Pawlak, Roksanę Sadłowską, Magdę Jakubczyk, Kingę Jabłońską, Magdę Jóźwiak, Sylwię Milczarek i Klaudię Furmańczyk. Nad przygotowaniem warzyw i owoców czuwała Pani Dorota Karolak, zaś o wspaniały wygląd stołów zadbali uczniowie klasy III TH. Z kolei uczniowie z klasy II TC pod okiem Pani Teresy Stolarek wykonali profesjonalne plakaty informujące o akcji. Uczestnicy kulinarnej zabawy mogli również sprawdzić się w dwóch konkursach:
Akcja Podziel się owocem cieszy się wśród uczniów i nauczycieli bardzo dużym zainteresowaniem. Miło nam, że możemy liczyć na wsparcie finansowe Pani Dyrektor Liliany Lipińskiej, której dziękujemy za zaangażowanie i życzliwość.
Organizatorzy: Sylwia Karlikowska, Dorota Karolak, Sebastian Kozicki