Dyniowe warsztaty z przedszkolakami
Październik to znakomity miesiąc na zakup dojrzałej, rumianej i pachnącej dyni, która jest warzywem wszechstronnym. Podobno można z niej zrobić prawie wszystko... Okazję do sprawdzenia tych opinii miały przedszkolaki z Miejskiego Przedszkola nr 6 w Zgierzu, uczestniczące w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przez Zespół Szkół nr 1 w Zgierzu. Temat przewodni zajęć stanowiła dynia, a efektem pracy małych kucharzy były: zupa z dyni na mleku kokosowym, naleśniki z dyni, muffiny dyniowe i dyniowy chlebek. Przedszkolaki dzielnie odmierzały, ważyły, mieszały, przesiewały, siekały, kroiły, miksowały, gotowały, piekły, smażyły i przyprawiały. Pracy było co niemiara! Aby sprostać tak wielu ważnym zadaniom, maluchy współpracowały ze starszymi koleżankami i kolegami z klasy III TUG, a wszystko odbywało się pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: pań Sylwii Karlikowskiej i Marty Ohde. Gdy wszystko zostało już usmażone, upieczone i ugotowane, przyszedł czas na najmilszą część warsztatów – degustację. Naleśniki z bitą śmietaną, chlebek z dżemem, zupa z pestkami dyni, muffiny z cukrem pudrem… Wszystko znikało w okamgnieniu! Warsztaty zawsze są okazją, by wiele się od siebie nawzajem nauczyć i miło spędzić czas. Zapraszamy ponownie…
Sylwia Karlikowska, Marta Ohde