WYBIERAM POLSKIE EKO, czyli warsztaty kulinarne w „Cezaku”
20 lutego uczniowie klas II, III i IV technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w fantastycznych warsztatach kulinarnych, zorganizowanych w ramach projektu Wybieram Polskie Eko, dofinansowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Były to zajęcia z wykorzystaniem ekologicznych produktów, przy zastosowaniu różnych technik gastronomicznych i odpowiednich urządzeń. Uczniowie pracowali pod kierunkiem ekspertów Stowarzyszenia Polska Ekologia i nauczycieli naszej szkoły. Carlos Gonzalez-Tejera, znawca i pasjonat sztuki kulinarnej, opowiadał, jak wybierać odpowiednie produkty i przyrządzać z nich wspaniałe potrawy. Uczestnicy warsztatów obserwowali, jak fachowo rozbiera się półtuszę wieprzową, a następnie dostali do wykorzystania jej fragmenty i musieli wykazać się kreatywnością, umiejętnościami i wiedzą, przygotowując przepyszne dania. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją powstałych potraw – mogliśmy spróbować m.in. gulaszu, zawijanych zrazów, karczku czy jaj gotowanych sous-vide.
S. Karlikowska, S. Szaliński, M. Kordyl-Kołata