Bitwa na drobiowe smaki
W lutym uczniowie naszej szkoły dobrani w dwuosobowe drużyny przygotowali pod okiem P. Sylwii Karlikowskiej receptury na Kulinarny Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Bitwa na drobiowe smaki”. Drużyna w składzie Mateusz Kaftan i Jan Cichecki z kl. IV TUG przygotowała na przystawkę pierś z kurczaka w osłonce z ciasta francuskiego na grzybowym sosie, natomiast w ramach dania głównego kieszonki z kurczaka na mandarynkowym sosie z purée pietruszkowym. Chłopcy z drugiej drużyny: Kacper Grefkowicz i Marceli Płuciennikowski z kl. III TU, przygotowali roladę drobiową na konfiturze paprykowej z frytkami z cukinii jako danie główne oraz budyń drobiowy na konfiturze z czerwonej cebuli i granatu z grzanką z pesto bazylikowym jako przystawkę. Obydwie drużyny zakwalifikowały się do kolejnego etapu konkursu. Życzymy powodzenia.
S. Karlikowska