Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

Kulinarne czary-mary, czyli warsztaty gotowania z firmą Develey

 

 

 

 

Dzięki uprzejmości Pani Sylwii Bielobradek – Fortuny, regionalnej przedstawicielki handlowej firmy Ford Sernice, z którą współpracuje nasza szkoła, 28 listopada już po raz kolejny uczniowie: Wiktoria Karolak, Dagmara Piątkowska, Małgorzata Kaszuba, Martyna Czubalska, Aleksandra Majda, Jakub Kownacki, Michał Miłosz i Dominik Zaborski mogli doskonalić swe umiejętności kulinarne pod okiem Gerarda Rottera - Brand Chefa Develey oraz innych profesjonalnych kucharzy z łódzkich restauracji.

Warsztaty z szefami kuchni były dla młodzieży wyzwaniem, a zarazem doskonałą okazją do zgłębiania finezyjnej sztuki żonglowania smakami i zapachami, lekcją łączenia ze sobą nieoczywistych przypraw i składników, ćwiczeniem umiejętności planowania pracy i zarządzania czasem. W finale mistrzowie i adepci wyczarowali iście magiczne potrawy:

 

 

  • filety śledziowe à la matias z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi, migdałami, kruszonką piernikową w oleju lnianym;
  • roladki z indyka w szynce parmeńskiej, faszerowane żurawiną i morelami, podane z sosem pomidorowym i makaronem linguini;
  • korzenne żeberka wieprzowe w sosie BBQ z Tabsco Chipotle, podane z sałatką z pieczonych buraków, chipsami z jarmużu, karmelizowaną marchewką oraz sałatką z kaszy kuskus, bakłażana i koperku;
  • pierożki z ciasta drożdżowego nadziewane łososiem, cukinią i suszonymi pomidorami;
  • łososia marynowanego w sosie sojowo-cytrusowym, podanego z grillowaną cukinią i pomidorami pelati.

 

 

 



Sylwester Szaliński i Marzena Kordyl-Kołata