Konkurs na KUCHARZA ROKU 2021 rozstrzygnięty!
10 czerwca odbył się finał szkolnego konkursu kulinarnego KUCHARZ ROKU 2021. W jury zasiedli: Pani dyrektor Liliana Lipińska, Szefowa kuchni Pani Małgorzata Owczarczyk, a także organizatorzy konkursu Pani Sylwia Karlikowska i Pan Sylwester Szaliński. Temat tegorocznego konkursu brzmiał: Wszystkie pierogi świata - od ravioli po dim sum.
Pod okiem jury, wyłonionieni w pierwszej części konkursu finaliści: Dominika Derlecka (kl. IV TUG), Jakub Pietrzak (kl. II TUG) oraz Mateusz Nowicki (kl. II TUG), przygotowali i zaserwowali dania według własnej receptury. Na talerzach znalazły się pierogi z białą kiełbasą i chrzanem podane w żurku na własnym zakwasie, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami oraz pieczone pierogi przygotowane z ciasta półkruchego podane na sosie pieczarkowym.
Miło było popatrzeć jak młodzi ludzie ze sobą rywalizują a jednocześnie świetnie się bawią, tworząc nietuzinkowe potrawy. Niestety, kucharz roku może być tylko jeden i zdaniem jury – jednogłośnie - został nim Mateusz Nowicki z kl. III TUG.
Serdecznie gratulujemy i dziękujemy za udział w kulinarnych zmaganiach.
S. Karlikowska S. Szaliński