„Jesteś tym, co jesz” – badanie żywności
Cały świat zbudowany jest z pierwiastków. Jedzenie, podobnie jak organizmy, składa się między innymi z węgla, azotu, wodoru, wapnia i wielu, wielu innych. Żeby żyć i prawidłowo funkcjonować potrzebujemy dostarczać naszemu ciału energii i materiału budulcowego, czyli węglowodanów, białek i tłuszczu. Nasze ciało zbudowane jest właśnie z tych składników.
Na zajęciach, w dniu 11 czerwca 2021 r., uczniowie klasy 2 TGEp przeprowadzali doświadczenia, których celem było badanie żywności. Wykrywali białka, cukry, a także badali pH. Oto wyniki doświadczeń:
produkt |
białko |
skrobia |
mleko |
+ |
- |
śmietana 12 % |
- |
- |
banan |
- |
+ |
ugotowana fasola |
+ |
+ |
surowy ziemniak |
- |
+ |
Białka, uczniowie wykrywali kwasem azotowym (V) o stężeniu 55 %, natomiast skrobię wykrywali jodyną. Badania pH przeprowadzili papierkami uniwersalnymi oraz pehametrem. Dodatkowo uczestnicy zajęć przebadali napój typu cola. Ustalili jego pH oraz zbadali działanie coli na kredę do tablicy.