Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

„Jesteś tym, co jesz” – badanie żywności

 

 

 

 

Cały świat zbudowany jest z pierwiastków. Jedzenie, podobnie jak organizmy, składa się między innymi z węgla, azotu, wodoru, wapnia i wielu, wielu innych. Żeby żyć i prawidłowo funkcjonować potrzebujemy dostarczać naszemu ciału energii          i materiału budulcowego, czyli węglowodanów, białek i tłuszczu. Nasze ciało zbudowane jest właśnie z tych składników.


Na zajęciach, w dniu 11 czerwca 2021 r., uczniowie klasy 2 TGEp przeprowadzali doświadczenia, których celem było badanie żywności. Wykrywali białka, cukry, a także badali pH. Oto wyniki doświadczeń:

 


produkt

białko

skrobia

mleko

+

-

śmietana 12 %

-

-

banan

-

+

ugotowana fasola

+

+

surowy ziemniak

-

+

 

Białka, uczniowie wykrywali kwasem azotowym (V) o stężeniu 55 %, natomiast skrobię  wykrywali jodyną. Badania pH przeprowadzili papierkami uniwersalnymi oraz pehametrem. Dodatkowo uczestnicy zajęć przebadali napój typu cola. Ustalili jego pH oraz zbadali działanie coli na kredę do tablicy.