Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

WARSZTATY DYNIOWE W „CEZAKU”

 

 

 

 

Dynia to warzywo, na które sezon przychodzi jesienią. Powinno w tym okresie królować na polskich stołach. Podczas warsztatów dyniowych pod okiem pani profesor Sylwii Karlikowskiej uczniowie klasy I TUG dowiedzieli się, że dynia ma także szerokie zastosowanie, które nie ogranicza się wyłącznie do tworzenia halloweenowych ozdób. Jest to warzywo, jakie wyróżnia się wartościami odżywczymi, dostarcza wielu ważnych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można je przyrządzać na różne sposoby. Będzie odpowiednim dodatkiem do dań głównych oraz  przekąską. Dynie da się smażyć, dusić, piec oraz gotować, przygotowując zupy krem na słodko bądź na słono.  Podczas warsztatów uczniowie zostali podzieleni na 6 grup; każda z nich miała stworzyć jedno danie z użyciem dyni. Choć mają niewielkie doświadczenie kulinarne, bo dopiero zaczęli swoja przygodę z gastronomią, udało im się wyczarować przepyszne naleśniki, upiec chleb, przygotować dżem, muffinki dyniowe i zupę z prażonymi pestkami dyni.



Sylwia Karlikowska