Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

”BITWA NA DROBIOWE SMAKI 2”

 

 

 

 

2 listopada nasi uczniowie mieli przyjemność uczestniczyć w eliminacjach do konkursu kulinarnego „BITWA NA DROBIOWE SMAKI 2”. W tym etapie brali udział uczniowie z województwa łódzkiego,  pracujący pod okiem najlepszych szefów kuchni. Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny: Aleksandra Górak (kl. IV TEGg) i Jakub Pietrzak (kl. IV TUG) oraz Wiktor Janicki i Szymon Królikowski (obaj z kl. II TUG). Uczestnicy przygotowali dwa dania: zupę i danie główne z wykorzystaniem przewodniego składnika konkursowego, jakim był drób. Do kolejnego etapu eliminacji zakwalifikowano 6 drużyn – wśród nich 2 drużyny z Zespołu Szkół nr 1 w Zgierzu. 3 listopada odbył się finał regionu łódzkiego, w którym młodzi adepci sztuki kulinarnej walczyli o miejsce w wielkim finale. Zadaniem finałowym było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem składnika głównego, czyli  piersi i udka z kurczaka, kaszanki  i sera z czarnuszką.  W przygotowaniu finałowej potrawy miał pomóc pokaz, przeprowadzony przez przewodniczącego jury Łukasza Konika. Podczas pracy uczniowie byli obserwowani przez jury, które przydzielało punkty za tempo pracy, utrzymywanie porządku na stanowisku i postępowanie zgodnie ze sztuką kulinarną (w tym stosowanie zasady zero waste), podział pracy w zespole, ale także za walory organoleptyczne i wizualne prezentowanych potraw. Uczestnicy musieli zmierzyć się z presją czasu, bo na wykonanie zadania mieli 120 minut.   Nasze drużyny tym razem nie stanęły na podium, ale była to dla nich cenna lekcja, z której na pewno wyciągną wnioski. Z konkursu uczniowie wrócili bogatsi o cenne doświadczenia oraz wiedzę, którą z pewnością wykorzystają w dalszym rozwoju swoich umiejętności kulinarnych.



Sylwia Karlikowska
Rafał Antoszewski