”BITWA NA DROBIOWE SMAKI 2”
2 listopada nasi uczniowie mieli przyjemność uczestniczyć w eliminacjach do konkursu kulinarnego „BITWA NA DROBIOWE SMAKI 2”. W tym etapie brali udział uczniowie z województwa łódzkiego, pracujący pod okiem najlepszych szefów kuchni. Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny: Aleksandra Górak (kl. IV TEGg) i Jakub Pietrzak (kl. IV TUG) oraz Wiktor Janicki i Szymon Królikowski (obaj z kl. II TUG). Uczestnicy przygotowali dwa dania: zupę i danie główne z wykorzystaniem przewodniego składnika konkursowego, jakim był drób. Do kolejnego etapu eliminacji zakwalifikowano 6 drużyn – wśród nich 2 drużyny z Zespołu Szkół nr 1 w Zgierzu. 3 listopada odbył się finał regionu łódzkiego, w którym młodzi adepci sztuki kulinarnej walczyli o miejsce w wielkim finale. Zadaniem finałowym było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem składnika głównego, czyli piersi i udka z kurczaka, kaszanki i sera z czarnuszką. W przygotowaniu finałowej potrawy miał pomóc pokaz, przeprowadzony przez przewodniczącego jury Łukasza Konika. Podczas pracy uczniowie byli obserwowani przez jury, które przydzielało punkty za tempo pracy, utrzymywanie porządku na stanowisku i postępowanie zgodnie ze sztuką kulinarną (w tym stosowanie zasady zero waste), podział pracy w zespole, ale także za walory organoleptyczne i wizualne prezentowanych potraw. Uczestnicy musieli zmierzyć się z presją czasu, bo na wykonanie zadania mieli 120 minut. Nasze drużyny tym razem nie stanęły na podium, ale była to dla nich cenna lekcja, z której na pewno wyciągną wnioski. Z konkursu uczniowie wrócili bogatsi o cenne doświadczenia oraz wiedzę, którą z pewnością wykorzystają w dalszym rozwoju swoich umiejętności kulinarnych.
Sylwia Karlikowska
Rafał Antoszewski