Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

Smaki jesieni

 

 

 

 

Gotować zdrowo, smacznie i energooszczędnie? 15 listopada w Zespole Szkół nr 1 w Zgierzu nasi uczniowie wraz z Ambasadorem Powiatu Zgierskiego – Gminną Spółdzielnią „Samopomoc Chłopska” Ozorków i dietetykiem przygotowywali jesienne przetwory. Pod fachowym okiem prezesa GS-u Dariusza Szpakowskiego i specjalistki od dietetyki Strefa Light Małgorzaty Wasiak młodzież z klasy II TUG przygotowała przepyszne musy i powidła. Wspólne warsztaty rozpoczęły się od krótkiej prezentacji owoców, pan Dariusz powiedział, jak dobierać owoce do przygotowywania musów czy powideł, przedstawił kilka propozycji zastąpienia cukru w przetworach. Młodzież przygotowała powidła śliwkowe z cynamonem i imbirem, dwa musy – jeden z jabłek z sokiem z granatu, daktylami i trawą cytrynową, drugi z gruszek z dodatkiem pigwy i pigwowca. Nie użyliśmy ani grama cukru, wydobywając z owoców ich naturalną słodycz. Aby przyspieszyć proces powstawania naszych jesiennych smarowideł, wszystko gotowane było w szybkowarach, dzięki czemu zużyliśmy mniej energii. Nasi uczniowie przygotowali także ciasto drożdżowe, upieczone według specjalnej receptury, z gotowaną dynią na parze. Efekty naszych zmagań kulinarnych zostały skonsumowane i ocenione przez uczniów „Cezaka”, zaproszone dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 8 w Zgierzu, mieszkańców i władze powiatu: Starostę Zgierskiego Bogdana Jarotę, Wicestarostę Dominika Gabrysiaka i Członków Zarządu: Katarzynę Łebedowską i Karola Maślińskiego. W sumie poczęstowaliśmy pół tysiąca osób.


Sylwia Karlikowska, Rafał Antoszewski