Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

Warsztaty dyniowe w „Cezaku”

 

 

 

 

Dynia to królowa jesieni. Jest smaczna, zdrowa i dekoracyjna, a ponieważ sezon na dynię przychodzi właśnie o tej porze roku, dlatego króluje ona również w naszej szkolnej kuchni. Podczas warsztatów dyniowych, które odbyły się 16 listopada, uczniowie klasy I BK pracowali pod okiem pani profesor Sylwii Karlikowskiej. Młodzi kucharze dowiedzieli się, że dynia ma szerokie zastosowanie, które nie ogranicza się do tworzenia halloweenowych ozdób. Wyróżnia się ona bogatymi właściwościami odżywczymi, dostarcza wielu ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. W naszej kuchni tym razem postawiliśmy na dynię piżmową, powszechnie uznawaną za warzywo, ale pod względem botanicznym będącą owocem. Ma ona kremowy, słodki i maślany smak, intensywnie pomarańczowy kolor i charakterystyczny zapach piżma. To jedna z najsmaczniejszych i najciekawszych dyń. Podczas warsztatów podzieleni na sześć grup uczniowie wykorzystali ją wspaniale. Choć mają niewielkie doświadczenie kulinarne, bo dopiero zaczęli swoja przygodę z gastronomią, przyrządzili przepyszne naleśniki, muffinki dyniowe i zupę z prażonymi pestkami dyni.



Sylwia Karlikowska