Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl

 

Warsztaty kulinarne

 

 

 

 

W poniedziałek 28.11.2022 r uczniowie klas o profilu kucharz (II BK, II TUG) wzięli udział w warsztatach kulinarnych, organizowanych w naszej szkole przez Urząd Marszałkowski w Łodzi przy wsparciu Urzędu Miasta Zgierza. Warsztaty miały na celu promowanie produktów ekologicznych. Uczestnicy mieli do przygotowania:

  • zupę – zalewajkę, regionalną zupę Łodzi, podaną w formie kremu;
  • przystawkę – mus z wątróbki na grzance;
  • danie główne – pyzy z kaszanką w sosie chrzanowym;
  • deser – gotowaną gruszkę w syropie z czarnego bzu z sosem angielskim.

Uczniowie „Cezaka” gotowali pod czujnym okiem dwóch profesjonalnych kucharzy z jednej z łódzkich restauracji. Poradzili sobie wspaniale.
Produktami regionalnymi, pochodzącymi od producentów z województwa łódzkiego, były między innymi:

  • zakwas żytni,
  • sok z czarnego bzu,
  • chrzan,
  • dereniówka,
  • miód,
  • kiełbasa.

W warsztatach brali udział także: nasi dyrektorzy, Piotr Matusiak i Marzena Kordyl-Kołata, którzy próbowali potraw, a także nauczyciele.



Sylwia Karlikowska, Rafał Antoszewski, Sylwester Szaliński