Wszystko o drobiu, czyli udział młodzieży w projekcie gastronomicznym
26 listopada 2024 roku uczniowie klas gastronomicznych technikum uczestniczyli w projekcie informacyjno-szkoleniowym „Stawiam na drób”, zorganizowanym przez Związek „Polskie Mięso” i realizowanym przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka. Celem wydarzenia było pogłębienie wiedzy uczniów na temat drobiu, jego hodowli oraz kulinarnego zastosowania.
W pierwszej części projektu uczniowie wzięli udział w wykładzie prowadzonym przez szefa kuchni, restauratora Marcina Budynka oraz dietetyk Annę Golińską. Podczas wykładu omówiono takie zagadnienia jak: wybór drobiu dobrej jakości, różne gatunki i rasy drobiu, warunki hodowli, wartość odżywcza mięsa drobiowego, podział tuszy drobiowej, metody właściwej obróbki kulinarnej oraz zasady przyprawiania drobiu. Wykład stanowił cenne źródło informacji, które pozwoliły uczestnikom poszerzyć swoją wiedzę teoretyczną i lepiej zrozumieć kluczowe aspekty pracy z drobiem w kuchni.
Po części wykładowej uczniowie klas II i III technikum gastronomicznego uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, podczas których pod okiem Marcina Budynka i profesjonalnych kucharzy przygotowywali potrawy z drobiu. Uczestnicy warsztatów pracowali nad takimi daniami jak: tatar z kaczki, pad thai z kaczką, kaszotto z piersią z kurczaka i warzywami, udko z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, pierś z kurczaka supreme czy wątróbka drobiowa z jabłkiem i tamaryndem. Warsztaty były doskonałą okazją do praktycznego zastosowania teorii, nauki nowych technik kulinarnych oraz doskonalenia umiejętności gotowania.
Po zakończeniu warsztatów uczniowie otrzymali certyfikaty uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe, które będą pomocne w dalszym rozwoju ich kariery zawodowej w gastronomii.
Projekt „Stawiam na drób” stanowił niezwykle wartościową inicjatywę, łączącą teorię z praktyką. Z pewnością wzbogacił on wiedzę i umiejętności uczniów w zakresie przygotowywania i obróbki drobiu.
Zdjęcia wykonała uczennica klasy III TFR Antonina Witkosz.