Klinika Naleśnika rozstrzyga – nasi uczniowie zwycięzcami konkursu!
3 grudnia odbył się finał konkursu gastronomicznego, organizowanego przez naleśnikarnię Klinika Naleśnika. Wśród uczestników znaleźli się: Wiktor Janicki (IV Tug), Jakub Pogoda (III BK) oraz Aleksandra Jakubowska (III TEG). Uczniowie naszej szkoły zaprezentowali swoje kulinarne umiejętności inspirowane „Zgierskimi smakami”.
Zwycięzcą konkursu został Wiktor Janicki, który oczarował jury swoim wyjątkowym daniem – naleśnikiem z kaszanką, karmelizowanym porem, olejem szczypiorkowym oraz sosem pieprzowym na grana padano. To niezwykle oryginalne połączenie tradycyjnych, lokalnych składników z nowoczesnymi akcentami zachwyciło jurorów. Taki naleśnik to prawdziwa kulinarna przygoda, która łączy znane smaki z nowoczesnymi trendami w kuchni.
Jakub Pogoda zaprezentował naleśnika „Zgierski Meksyk”, składającego się z farszu z mięsa wieprzowego, kukurydzy, czerwonej fasoli i pomidorów. Dodatkiem była ostra salsa z ananasem oraz guacamole z sosem Tabasco Scorpion.
Aleksandra Jakubowska zaskoczyła kreatywnością, przygotowując krokiety sernikowe z owocami w winie. To wyjątkowe połączenie smaku słodkiego sernika z kwaskowatymi owocami przyciągnęło uwagę jurorów swoją elegancją i oryginalnością.
Ze względu na wyrównany poziom wszystkich dań jury zdecydowało, że „Zgierski Meksyk” oraz krokiet sernikowy zajmą ex aequo drugie miejsce. Wyłonienie zwycięzcy nie było łatwe, ponieważ wszystkie potrawy broniły się oryginalnością i świadczyły o umiejętnościach kulinarnych uczestników.
Naleśników przygotowane przez Wiktora, Aleksandrę i Jakuba będzie można spróbować już niedługo w nowo otwartym zgierskim lokalu Klinika Naleśnika. Pomysłodawcą i fundatorem nagród oraz sprzętu gastronomicznego dla szkoły był Kamil Hejduk, któremu serdecznie dziękujemy za wsparcie i zaangażowanie w organizację tego wydarzenia.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za ich kreatywność i pasję!
Bogumiła Jędrzejczak