Zespół Szkół nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka 95-100 Zgierz, ul. Długa 89/91 tel. (42) 715-07-44, fax (42) 715-07-34 e-mail: ekonomik@miasto.zgierz.pl
21-01-2014

 

 

 

Uroczyste otwarcie Ekopracowni

 

 

 


14 stycznia odbyło się uroczyste otwarcie pracowni biologicznej, którą nasza szkoła wyposażyła za dotację wygraną w konkursie „Moja wymarzona ekopracownia” organizowanym przez WFOŚiGW w Łodzi. W uroczystości udział wzięli: Starosta Zgierski – Krzysztof Kozanecki, prezes WFOŚiGW w Łodzi – Wiesław Łukomski, Ilona Rafalska – naczelnik Wydziału Pozyskiwania Funduszy Zewnętrznych, Joanna Grzesiak – koordynator Szkół Promujących Zdrowie w województwie łódzkim, Magdalena Drzewiecka ze Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Zgierzu, Danuta Tomasik – przewodnicząca Rady Rodziców w szkole oraz nauczyciele i uczniowie żywo zainteresowani problematyką ekologii. Dyrektor Szkoły Pani Liliana Lipińska nie kryła radości z faktu, że Cezak wzbogacił się o kolejną nowoczesną i w pełni wyposażoną salę lekcyjną. Nauczyciel biologii Sebastian Kozicki uważa, że pracownia laboratoryjno - ekologiczna jest jedną z najnowocześniejszych w powiecie. Za dotację pozyskaną z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej udało nam się kupić m.in. nowy laptop, tablicę interaktywną, rzutnik multimedialny, nagłośnienie, meble i pomoce dydaktyczne, np.: mikroskopy, preparaty mikrobiologiczne, podręczniki, atlasy, sprzęt laboratoryjny i terenowe stacje badania stanu środowiska. W nowej ekopracowni będą odbywać się nie tylko lekcje biologii ale także zajęcia ekologiczne, podczas których nie zabraknie wielu niespodzianek. W czasie uroczystości Pani Dyrektor wręczyła nagrodę Dawidowi Dobrzelewskiemu z klasy III TCH, który pod okiem pani Teresy Stolarek wykonał plakat informujący o całym projekcie.

Pragnę podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w organizacji tej uroczystości. Szczególnie dziękuję paniom Violecie Pietrzykowskiej, Marzenie Kordyl, Sylwii Karlikowskiej oraz Wiolecie Gabarze i uczniom klas technikum żywienia i usług gastronomicznych za przygotowanie smacznego poczęstunku dla naszych gości oraz Panu Krzysztofowi Ozga za wykonanie zdjęć z przebiegu uroczystości.


Sebastian Kozicki