Technik żywienia i usług gastronomicznych
PRZECZYTAJ -> PORÓWNAJ -> ZDECYDUJ
Kwalifikacje:
T.6. Sporządzanie potraw i napojów
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty uwzględniane w procesie rekrutacji: język polski, język obcy nowożytny, informatyka, geografia.
TECHNIKUM - zawód: technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych
Gastronomia jest branżą usługową. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych zarówno dotyczących planowania produkcji, jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom.
Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć. Ciągle dostępne są oferty pracy w kraju, jak i zagranicą. Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w restauracjach, kawiarniach, pensjonatach, domach wczasowych i hotelach, a także prowadzić własną firmę.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: