Kucharz
PRZECZYTAJ -> PORÓWNAJ -> ZDECYDUJ
Kwalifikacje:
T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Przedmioty uwzględniane w procesie rekrutacji: język polski, język obcy nowożytny, informatyka, geografia.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA - zawód: kucharz
okres kształcenia – 3 lata
Gastronomia, w obszarze której pracuje kucharz, jest branżą usługową. Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu, itp. Kucharz może podejmować działalność gospodarczą prowadząc zakłady gastronomiczne lub świadcząc usługi cateringowe.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Przygotowanie teoretyczne ucznia zasadniczej szkoły zawodowej jest uzupełniane opanowaniem umiejętności, które zdobywa on w trakcie zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych obiektach gastronomicznych.
Uczniowie zasadniczej szkoły zawodowej mają możliwość uzyskania świadectwa potwierdzającego kwalifikację w zawodzie. Po ukończeniu szkoły i otrzymaniu świadectwa potwierdzającego zdobycie kwalifikacji dla danego zawodu uczeń uzyskuje tytuł zawodowy.